Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

1α Ορεινοφάγια





Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
 μετά την άκρως επιτυχημένη σχολική χρονιά για τα σχολεία του δικτύου ορεινού όγκου Έδεσσας,
σας προσκαλώ να συμφάγουμε στα "1α Ορεινοφάγια" τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 και ώρα 13:00
στον Σταθμό του Άγρα.

Χριστόδουλος Φανιόπουλος
     Γραφείο Σχολικών Συμβούλων 
            1ης και 2ης  Περιφέρειας
            Δημ. Εκπαίδευσης Πέλλας
















Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Εκδήλωση του δικτύου συνεργαζόμενων δημοτικών σχολείων ορεινού όγκου Έδεσσας

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 υλοποιήθηκε η 1η κοινή συνάντηση – εκδήλωση του δικτύου συνεργαζόμενων Δημοτικών Σχολείων ορεινού όγκου Δήμου Έδεσσας, στο Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
 Πήραν μέρος 200 μαθητές από 14 σχολεία του ορεινού όγκου του Δήμου Έδεσσας και περίπου 40 εκπαιδευτικοί από όλα τα παραπάνω σχολεία, παρουσία του σχολικού Συμβούλου της 2ης περιφέρειας Έδεσσας κ. Φανιόπουλου Χριστόδουλου, ο οποίος είχε τον ρόλο συντονιστή και δεσμού συνεργασίας.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικές, πολιτιστικές, μαθησιακές παιγνιώδεις δραστηριότητες και  κοινά παιχνίδια, που διεξήχθηκαν στο γήπεδο της Άρνισσας, στην αυλή και στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου.
Ήταν (και είναι) ένα ενδιαφέρον πείραμα  συνεύρεσης και συνεργασίας των σχολείων που στην πλειοψηφία τους είναι ολιγοθέσια και στερούνται ευρύτερων κοινωνικών παραστάσεων και συνεργασιών, λόγω της ολιγαριθμίας τους και της απομόνωσης. Αυτό ακριβώς θελήσαμε εμείς οι εκπαιδευτικοί του ορεινού όγκου να «σπάσουμε» και να νιώσουν τα παιδιά μας μέλη μιας ευρύτερης «οικογένειας», όπου θα έχουν την ευκαιρία συνεργασιών μέσω διαδικτύου ή άμεσων δράσεων με κοινές επισκέψεις και κοινά προγράμματα δράσης.
Στα πλαίσια αυτά δημιουργήσαμε ένα BLOG στο διαδίκτυο (δίκτυο δημοτικών ορεινού όγκου Έδεσσας), όπου ανεβάζουμε τις κοινές δραστηριότητές μας και εκδώσαμε το 1ο φύλλο της κοινής μας εφημερίδας με τίτλο «κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό», με καταγραφή της ιστορίας του κάθε χωριού και του σχολείου του, το οποίο μοιράστηκε σε όλα τα χωριά και με τα έσοδα κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο μέρος της μετακίνησης των μαθητών, για την εκδήλωση που οργανώθηκε. Τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε με την έκδοση του 2ου φύλλου με θέμα τα ήθη – έθιμα και τις ιδιαίτερες συνήθειες κάθε τόπου.
Ευχαριστούμε τέλος, όσους βοήθησαν παράλληλα να γίνει πράξη αυτή η εκδήλωση, με έμπρακτη βοήθεια. Τον κ. Μάινο, γεωπόνο, για την οικονομική βοήθεια, τον Δήμο Έδεσσας για τα σάντουιτς και τους χυμούς που προσέφερε, τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Άρνισσας για τα κεράσματα και την οικονομική του συνεισφορά, γονείς μαθητών της Άρνισσας για τα υλικά που δωρεάν παραχώρησαν, τον εκπαιδευτικό κ. Τσαχειρίδη για την επιπλέον οικονομική ενίσχυση.
Χαιρόμαστε που αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τόσο κόσμο και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε. Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι.